FILEM PILIHAN! (disable pop-up blocker untuk baca)

Wednesday, August 27, 2008

UPSI: EPISOD SEEKERS

Ape yg korang nampak kat sebelah ini adlh gmbr salah sorang leturer aku yg anggun lagi jelita. Puan Kalsum Umar… pensyarah Pembangunan Sahsiah aku yg katanya “baik hati tetapi zalim”…. Hmmm… benar jugak katanye, aku digelarnya Mawi Utagha…. Ish ish ish… hmmm… terima je… dikatanya aku SUKSIS n PALAPES… bukanla… aku nih PELAPIS yg akan SUKSES…. Hohoho… sesungguhye… mmg benar kata Puan Kalsum, Mawi yg tiru aku, bukan aku tiru dia…. Aduh ….. Saaaaalihaaaaaa….. (bukan Saliha mmbr aku da… lagu Mawi, bukan nak wat skandal ek)

Pegi bilik dia, hmmm.. kena ceramah… xpe.. at least aku bleh betulkan diri aku… puan ceramah and gtau ttg kesalahan kami waktu kat kg kelawar… xpe.. kerana berkumpulan… kita sume bertanggungjawab… yg pasti, learning from the mistake is the biggest teacher of all. We are not perfect rite…

Dari asalnye dileteri a.k.a memberi nasihat, keadaan ber’GABAN’ bertukar menjadi ceria kerana hadirnya aku MAWI UTAGHA (utk puan je ek… orang len jgn memandai pgl gune nama 2, sekeh kang), KEVIN COSTNER, NURUDDIN AL RANIRI n beberapa nama popular len… Hmmm… x kisah, fun gak…

Pas2, hujan yg renyai2 dan guruh yg sarat mengeluarkan kentut bercahayanya dilangiit menyebabkan topic berubah… seperti ALL SPARK yg boleh menukarkanHP NOKIA menjadi PENEMBAK BERBAHAYA… Keluarla cerita2 seram… yg menaikkan segala macam jenis bulu di setiap badan yg mendengrnye….

UPSI, mmg haunted… mmgla, dr 1922… mcm2la cite kuar… cita aku yg menyebabkan aku bleh masuk seekers 2 pun masuk sekali dan terbentuklah sebuah forum seram di dalam bilik ppuan kalsum yg penuh dengan budak2 TESL….

UPSI, pernah jadi kes suicide kat cini. Menurut org yg telah menceritakan kepada aku… hal ni biase terjadi… dan ramai tidak dapat menceritakan lagi kejadian itu sedalam-dalamnye hingga sampai ke akar di tengah bumi… oleh itu aku nih terpaksela menjadi perisik team seekers secara tak rasmi untuk menjejaki kisah disebalik UPSI….

Menurut orang ramai, Tadahan Utara menyimpan seribu kenangan silam yg seram lagi menyeramkan orang yg merasakan seram itu adalah keseraman yg sering menyeramkan seseorang yg seram. Selain itu, HEP, and fakulti Bahasa jugak menyimpan kisah haunted yg menghauntedkan haunter2 yg sudah haunted….

Dulu, seorang lecturer di sini, budak2 TESL kenal la… (nama dirahsiakan) sbb dia ni baik hati tapi kejam… menceritaakan yg semasa UPSI masih lagi menjadi IPSI… (ish, dulu pun ada ALL SPARK ek)…. Kakak kepada lect ini pernah diganggu oleh makhluk halus di sini… menurut katanye, seorang budak kecil yg hitam sering mengganggu sewaktu sedang tidur… hmmm… kena siasat nih….

Namun, siasatan terpaksa dihentikan kerana aku, sbg penyiasat yg diarah utk mengkaji dan menyiasat kes ini untuk thesis PhD aku, terpaksa bergelut untuk siapkan ‘READING PORTFOLIO’….

Mcm2, kesimpulannye… entity mmg wujud… ala, diorang nih mkhluk thn gak and keje diorang utk ganggu kita… sape suruh ko kacau laluan diorang… dah tempat diorang… so, besyaba le….

Makhluk nih, jgn dilayan… kalau korang layan…. Lagi la dia melayan korang yg layan diriye….hmmm… best gak guna ayat2 ulang ni…

Tadi, kuar jugak cite si mmbr aku yg sorang nih, aku kenalkan dia sbg S(nama dirahsiakan sbb takut kena penumbuk bercouple sbb budak nih mmg reti bergasak)….. citenye, kisah kat Tadahan Utara, entah mlm bila pun aku x ingat… hmmm… bleh wat filem “gong cang” nih… Si S nih telah diganggu oleh entity… katanya, begnya ditarik dan aku melihat bukti itu after she show it to me…. Takut gak. Ketika menceritakan kisah itu di bilik lecturer Pembangunan Sahsiah… cuaca spt ingin menjadi juruteknikal audio… wa, best… mcm tgk filem horror dlm panggung… siap ada ketukan ppintu g yg menggangu aliran cerita….

Back 2 da story, dia nih katanya diganggu oleh makhluk yg sama mengganggu kakak kepada lect aku tu… nth btl @ x…. I still believe it’s true… aku pun nyaris kene dah ritu kat kg kelawar…. Nasib x pengsan….

Si S nampaknya nampak kucing yg standing still melihat ke arah sesuatu, n maybe the cat saw something invisible to human… and I know it’s an entity… kucing nih haiwan beb… and cat can’t talk… so, mmg sume makhluk yg x bleh bercakap nampak dunia itu…. So, it’s normal…. Cuma bagi kita, abnormal beb….

UPSI nih, dah diwartakan jadi tempat bersejarah… so, mmgla… dari IPSI, TADAHAN SELATAN, PUSAT ICT, dan SULUH BUDIMAN… mmg the most haunted place in this university…. Betul atau x…? aku x pernah merasakan hal nih… tapi, aku still believe what happen is just a matter of reaction… the reaction of these entity to our world… hmmm… mcm pengkaji paranormal plak….

2 comments:

DaHLia said...

seram plak daku yang berada di UPSI sekarang ni..huuh..
nak buat macam mana, dah terambil tahu... lepas tu gatal lagi nak google sebab nak pastikan kesahihan tu...

pasal antu zubaidah tu, betul ke cikguman??

p/s: cikgu man wat PHd kat UPSI ke??

Anonymous said...

Hantu bedah akan klua setiap 10/10. Mase tuh semua plajar akan diminta tinggalkn campus dan yg penting pljr LELAKI jgn main2 time tuh. Mmg dia akan attack lelaki shj. Bedah dikatekn pragnent sbb bermain masak2 dgn pensyarahnya sendiri.apb sudah mengandung hasil hubungan yg sulit itu, si laki xnk tgjwb. So bedah bunuh diri. Rasenye qarin dia xtenteram. Yerlah mati care gitu. So urban lagend itu masih disebut2 walaupun xtau kesahihannya. Nk tau btl atau tak,try lah seek time 10/10 setiap tahun.. Moga dpt buat interview. Semoga rohnya damai disane dan diampunkn tuhan.